Сьогодні:
7 грудня 2016 р.

День Народження в цьому місяці:

Сіліч Любов Іванівна

13 грудня

Сахнік Анна Вікторівна

23 грудня


Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника
Професія "Продавець продовольчих товарів" 3 розряду

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника
професійно-технічного навчального закладу

  1. Професія: 5220. Продавець продовольчих товарів
  2. Кваліфікація: 3 розряд
  3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: асортимент товарів, класифікацію, характеристику, харчову цінність товарів, терміни зберігання даної групи, роздрібні ціни на товари, ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання, правила розшифрування штрихового коду товару, порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, РРО, правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; форми і методи обслуговування покупців, правила продажу продовольчих товарів, правила торговельного обслуговування населення; порядок проведення інвентаризації; основи ціноутворення та оподаткування; сфери застосування інформаційних технологій, основи правового регулювання в торгівлі, правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: приймати товари; перевіряти заповнення тарних  одиниць, їх кількість та вагу, підраховувати штучні товари, перевіряти якість за результатами зовнішнього огляду. Забезпечувати зберігання товарів за кількістю та якістю. Готувати товари до продажу: перевіряти цілісність пакування, розпаковувати із зовнішньої тари, перевіряти наявність маркувальних даних і якість після зберігання; перебирати, протирати, зачищати, нарізати, фасувати товари; забезпечувати наявність відповідно оформлених цінників; розміщувати і викладати товари за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства. Готувати робоче місце до роботи: встановлювати і перевіряти справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій, виробничого інвентарю, інструментів; отримувати і готувати пакувальний матеріал. Пропонувати і показувати товари. Консультувати покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів. Пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари. Нарізати, зважувати і упаковувати товари, підраховувати вартість покупки, перевіряти реквізити чека, видавати покупку. Підраховувати гроші, здавати їх у встановленому порядку. Прибирати нереалізовані товари і тару. Готувати товари до інвентаризації. Контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються). Брати участь в оформленні прилавкових вітрин.

  1. Загальнопрофесійні вимоги:

Повинен знати і застосовувати на практиці знання про:

  • кращий досвід роботи за професією на підприємствах, в установах, організаціях даної та суміжних галузей, конкуруючих фірм в інших країнах;
  • економічні досягнення, необхідні для успішного виконання професійних завдань і обов'язків;
  • призначення, порядок, установлення і перегляд норм праці, тарифних ставок, посадових окладів, розцінок;
  • виробничі (експлуатаційні) інструкції, інструкції з охорони праці, пожежної безпеки та правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • норми ділової поведінки та етики професійних відносин;
  • основні положення і порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників;
  • застосування Кодексу законів України про працю та інших законодавчих актів, що регулюють професійну зайнятість громадян.

Повинен:

  • раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;
  • додержуватися норм технологічного процесу;
  • виконувати правила щодо здійснення діяльності, спрямованої на зміни або визначення стану предметів виробництва, технічне обслуговування чи ремонт засобів технологічного оснащення;
  • забезпечувати працездатний стан і показники надійності виробничої або функціональної системи за параметрами якості продукції (послуг), продуктивності, матеріальних і вартісних витрат на виготовлення продукції (надання послуг);
  • застосовувати способи і прийоми попередження відмов технологічних систем і виникнення браку;
  • сприяти ефективній діяльності виробничих і функціональних систем вищих рівнів (дільниці, відділу, іншого підрозділу, підприємства, установи, організації в цілому);
  • знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, правила безпечного поводження з устаткуванням, машинами, механізмами, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;
  • додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • виконувати заходи для поліпшення умов праці, передбачені трудовим та колективним договорами і правилами внутрішнього трудового розпорядку;
  • використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених виробничих негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо).
  1. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.

  1. Сфера професійного використання випускника

Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами).

  1. Специфічні вимоги:
  1. 7.1. Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років.
  2. 7.2. Стать: чоловіча, жіноча.
  3. 7.3. Медичні обмеження.

www.mon.gov.ua
nmc-pto.volyn.ua

www.useti.org.ua

testportal.gov.ua

kno.rada.gov.ua

www.vstup.info



Яндекс.Метрика